Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage: wat is het?

Manuele lymfedrainage, ook wel bekend als manuele lymfatische drainage (MLD), is een specifieke massagetechniek die gericht is op het stimuleren van het lymfestelsel. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het afvoeren van overtollig vocht, afvalstoffen en toxines uit het lichaam, en speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem.

MLD werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Deense fysiotherapeut Emil Vodder in de jaren 1930. Het wordt vaak gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder lymfoedeem (zwelling als gevolg van een verminderde lymfedrainage), maar het kan ook nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van wondgenezing en het verbeteren van het immuunsysteem.

De techniek omvat zachte, ritmische bewegingen die de richting van de natuurlijke stroom van lymfevloeistof volgen. Door zachte druk en ritmische bewegingen uit te oefenen, helpt MLD bij het stimuleren van de lymfestroom en het verminderen van zwelling.

Manuele lymfedrainage kan worden toegepast op verschillende delen van het lichaam, afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon. Het kan worden gebruikt als onderdeel van een bredere behandeling voor aandoeningen zoals lymfoedeem, maar het kan ook worden ingezet ter bevordering van ontspanning en algeheel welzijn.

Welkom in onze praktijk in Uden

Manuele lymfedrainage: waarom?

Mensen kunnen ervoor kiezen om manuele lymfedrainage te ondergaan om verschillende redenen, waaronder:

  • Lymfoedeem: Dit is een aandoening waarbij zich abnormale ophopingen van vocht en eiwitten in het weefsel bevinden, meestal als gevolg van een verminderde lymfedrainage. Manuele lymfedrainage kan helpen bij het verminderen van de zwelling en het verbeteren van de lymfestroom, wat kan leiden tot verlichting van symptomen en een verbeterde kwaliteit van leven.
  • Na operaties: Na bepaalde operaties, zoals mastectomie (borstamputatie) bij borstkanker, kan lymfoedeem optreden als gevolg van beschadiging of verwijdering van lymfeklieren. Manuele lymfedrainage kan helpen bij het verminderen van postoperatieve zwelling en het bevorderen van een sneller herstel.
  • Ontstekingen: Manuele lymfedrainage kan ook nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Door de lymfestroom te stimuleren, kunnen ontstekingsremmende cellen efficiënter worden afgevoerd, waardoor ontstekingen verminderen.
  • Algemeen welzijn: Sommige mensen kiezen ervoor om manuele lymfedrainage te ondergaan als onderdeel van hun algemene wellnessroutine. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de circulatie en het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Verbetering van het immuunsysteem: Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de immuunrespons van het lichaam. Door de lymfestroom te stimuleren, kan manuele lymfedrainage helpen bij het verwijderen van toxines en afvalstoffen uit het lichaam, waardoor het immuunsysteem wordt ondersteund.

Welkom bij Jissca

Boek vandaag je behandeling.